Sezon U14 2023-2024
In domeniul sportului, calatoria unei echipe de juniori de baschet de-a lungul unui sezon nu este doar despre castigarea de jocuri, ci si despre dezvoltarea holistica a jucatorilor sai. Fiecare antrenament, fiecare joc si fiecare esec prezinta oportunitati de crestere, atat individual, cat si colectiv. Acest blog urmareste parcursul echipei U14 in cadrul campionatului National 2023-2024 si analizeaza progresul unei echipe de baschet de juniori pe parcursul sezonului, aratand atat provocarile cu care ne-am confruntat cat si lectiile invatate.
La inceputul sezonului, echipa se aduna cu un amestec de entuziasm si incertitudine. Unii jucatori sunt “veterani” in clubul Alpha, insa altii, jucatori care au venit in club alaturi de antrenorul Alexandru Burcea din B.C. Tactic. Fiind confruntat de la bun inceput cu aceasta provocare, de a uni doua echipe in una, Sergiu Dumitrescu, antrenorul echipei si Managerul B.C.Alpha se concentreaza pe construirea unei baze de abilitati, pe stimularea camaraderiei intre colegii de echipa si pe insuflarea unei etici puternice a muncii. Importanta disciplinei impuse de catre Sergiu, este esentiala, aceasta fiind cea care va pune bazele calatoriei care urmeaza.
Indata ce sezonul a inceput, ne-am confruntat cu provocari. Turneul 1 a adus doua victorii insa si doua infrangeri. Una dintre ele fiind in fata echipei Laguna Albastru, la o diferenta de 40 de puncte. Insa e firesc pentru o echipa noua unde jucatorii se adapteaza la noile roluri si strategii. Se fac greseli, apar frustrari, dar in mijlocul esecurilor ies lectii valoroase. Prin sesiuni de feedback constructiv atat in meci cat si in afara, jucatorii invata sa isi analizeze performantele in mod critic si sa identifice zonele de imbunatatire. Adversitatea devine o oportunitate de crestere, deoarece echipa se straduieste sa depaseasca obstacolele impreuna.
Cu toate acestea, calatoria nu este lipsita de esecuri. Daorita victoriilor din primele etape, urmatorul turneu ne-a gasit intr-o grupa valorica mai buna cu B.C.Raptors si CSM Ploiesti, echipe cu mai multa experienta. Oboseala, pierderile neasteptate de concentrare si micile accidentari testeaza rezistenta echipei. Tudor Andras, principalul nostru scorer, se accidenteaza in meciul cu Raptors, lasand o gaura in forta noastra ofesniva. Adversarii reusesc sa se impuna in fata noastra. In aceste vremuri dificile, Sergiu ofera indrumari si sprijin, reamintind echipei sa ramana concentrati si sa imbratiseze procesul.
Echipa a inceput sa-si gaseasca identitatea pe masura ce sezonul a continuat. Jucatorii au dezvoltat o intelegere mai profunda a punctelor lor forte si slabe, atat ca indivizi, cat si ca unitate colectiva. Chimia pe teren s-a imbunatatit pe masura ce colegii de echipa invatat sa anticipeze miscarile celuilalt si sa comunice eficient. Rolurile s-au definit, fiecare jucator contribuind la succesul echipei in felul sau unic. Increderea creste si, odata cu ea, convingerea ca pot concura cu orice adversar.
Cu o coeziune si o determinare regasita, echipa se lanseaza intr-o crestere de la mijlocul sezonului. In Turneul 3, jucam primul meci cu Leii si dupa o prestatie buna pe final lipsa de experienta isi spune cuvantul pierzand la sapte puncte. Tudor Andras inregistreaza insa 41 punte, un season high pentru el. Jucam din nou cu Laguna Albastru, echipa care ne-a batut la 40 de puncte in Turneul 1. De data aceasta desi dovedim multa determinare dupa un turneu puternic, pierdem la 18p pe motiv de oboseala. Sergiu perfectioneaza strategiile, subliniind importanta executiei si atentia la detalii. Legatura dintre colegii de echipa se intareste atat pe teren, cat si in afara terenului, creand un sentiment de unitate care ii impinge inainte oe copii.
Pe masura ce sezonul regulat se apropie de sfarsit, echipa reflecta cat de departe a ajuns de la inceput. Desi echipa nu a reusit sa se califice la Turneul Final, juniorii sarbatoresc calatoria de crestere si autodescoperire. Fiecare antrenament, fiecare joc si fiecare obstacol i-a transformat intr-o echipamai puternica. Indiferent de rezultat, progresul realizat pe tot parcursul sezonului pune bazele succesului viitor.
Turneul 4, vine cu intariri, sub forma includerii lui Ayan Radu in rosterul echipei. Desi urma a fi ultimul turneu pentru B.C.Alpha, ne gasim impotriva unor echipe pe care le stim bine. Una dintre acestea fiind Laguna Albastru. Impinsi de o prestatie foarte buna din partea lui Rares Mei si un joc cerebral din partea lui Andrei Nesvinski de aceasta data reusim sa securizam victoria la 3 puncte diferenta. Vazand ca atat jucatorii din teren cat si cei de pe banca cum se sustin putem spune ca ne-am atins obiectivul de a crea o echipa unita. De altfel, diferenta dintre primul meci si ultimul impotriva Lagunei Albastru, marcheaza o diferenta de 43 de puncta in cee ace presupune progresul echipei Alpha. Insa acest progress al unei echipe de baschet de juniori intr-un sezon este o dovada a puterii perseverentei, a muncii in echipa si a auto perfectionarii. Prin suisuri si coborasuri, victorii si esecuri, jucatorii invata lectii valoroase care se extind cu mult dincolo de terenul de baschet. Telul este sa cream nu doar jucatori mai buni, ci indivizi mai buni, dotati cu abilitatile si rezistenta pentru a face fata oricarei provocari care le iese in cale.
In momentul in care se termina un antrenament B.C. Alpha, unul dintre copii este selectat “Copilul zilei”. Acesta nu este cel mai bun din echipa sau de la antrenamentul respectiv neaparat. Aceasta onoare revine jucatorului care a progresat cel mai mult de la ultimul antrenament pana la cel pentru care este premiat. Dupa cum se poate observa, acest lucru este relevant in toate demersurile clubului nostru.